Kender du det med, at det er rart at have noget i hænderne, når man skal sidde stille? Der er enormt mange, både børn og voksne, der har svært ved at sidde stille, uden at have noget at give sig til, og det kan godt gøre det svært at koncentrere sig om forskellige ting. For rigtig mange hjælper det at have noget i hænderne, mens man skal sidde og koncentrere sig om noget, så man let kan flytte fokus, og så man ikke har et behov for at sidde og tromme med fingrene eller for at klikke med en kuglepen.

De såkaldte fidget toys er opfundet for netop at løse den problematik. Rigtig mange har formentlig hørt om fidget spinneren, der blev kendt for nogle år siden, hvor det pludselig gik fra at være et værktøj til at sidde med for at fjerne uroen og rastløsheden til at blive et egentligt stykke legetøj, som rigtig mange børn gik rundt med. Men der findes også mange andre ting.

Når man skal finde en ting, der fungerer godt, kan det godt være nødvendigt at få testet flere forskellige fidget toys af. Man har forskellige præferencer hver især, og det vil helt sikkert også afspejle sig i det valg, man tager, når man vælger fidget toys. Nogle foretrækker noget, man kan sidde med i en hånd, mens det for andre kun virker, hvis man bruger begge hænder. Det kommer også meget an på, hvad man skal sidde og lave samtidig.

fidget toys

Fidget toys er for alle

Det er vigtigt at understrege, at fidget toys ikke kun er til børn med diagnoser. Først og fremmest kan de sagtens bruges af både børn og voksne, men børn uden diagnoser kan også sagtens få meget ud af et fidget toy. Man kan alligevel sagtens have en form for indre uro eller rastløshed, som sagtens kan blive projiceret over i et fidget toy frem for til larm. Det kan være med til at gøre for eksempel undervisningen i skolen lettere at komme igennem, uden man I stedet føler en trang til for eksempel at snakke eller afbryde. Det føles rart for både eleven og læreren.

Der er intet galt i at have et behov for at bevæge sig. Det er et instinkt og noget helt naturligt, der ligger I os, så det er formentlig også noget, vi alle kan nikke genkendende til – følelsen af rastløshed. Det gælder, uanset om vi sidder I et fly og ikke kan bevæge os ret meget i flere timer, eller om man bare skal igennem et møde på arbejdet, der er ved at blive lidt langtrukkent.

Nogle foretrækker noget hårdt, noget der kan drejes og rotere eller noget, man kan klikke på. For andre er det rarere at have noget i hånden, der nærmest bare minder om en bold, men som giver sig og former sig, når man sidder og klemmer den. Her handler det igen bare om at se på, hvad der fungerer bedst for den enkelte.