En rose vin karakteriseres – sjovt nok – på sin skønne rosa farve. Udover sin dejlig friske farve, så kan vinen også genkendes på sin enten syrlige eller sødelige smag. Rosé er blevet mere og mere populært herhjemme i Danmark og har helt klart fundet sin vej som fast inventar i danskernes hjem.

Nedenfor kan du læse mere om rosévinens danske gennembrug samt få inspiration til fremtidige anledninger, hvor vinen kan drikkes.

Hvordan laver man egentlig en rosévin?

En rosévin laves faktisk på fuldstændig samme måde som en hvidvin eller rødvin. Rosévinen laves på røde druer, hvor man presser dem hurtigt, hvilket giver en klar most. På den måde farver skindet ikke mosten, hvilket er ideelt i forhold til at få den helt skønne rosa farve frem i vinen. Man lader kun skindet være i mosten i ganske kort tid, således farves vinen trods alt en lille smule af den røde vindrueskind.

Når vinen er kommet på flaske, så kan den som udgangspunkt højest opbevares op til 2 år. Når man har åbnet flasken, anbefales det at man lægger den på køl hvor den kan holde sig i 5 til 7 dage. Men bare rolig. For gammel vin er ikke noget du kan blive syg af at drikke. Vinen mister blot noget af sin originale smag og kan gå hen og blive en kende bitter.

rose og picnic

En vin til både mænd, kvinder og unge mennesker

Rosévin har i mange år haft en anelse snobbet og lidt feminin klang. Vinen er oftest blevet sat i forbindelse med noget de rige drikker for udseendets skyld, men det har ændret sig med tiden.

I dag er rosévinen meget udbredt blandt danskerne, og man kan endda opleve at en flaske rosé bliver åbnet til mændenes kortklubsarrangementer. De unge elsker også vinen. Oftest går den unge målgruppe efter en sødere type af alkohol, hvorfor en dejlig sød flaske rosévin er oplagt hvis man skal have en sjov aften sammen med vennerne.

En supervin som sommervin

En rosévin kan drikkes til enhver anledning, men kan især anbefales afkølet på en varm og solrig sommerdag. Rosévinens syrlighed og sødme er et perfekt match til en strandtur, skovtur eller lignende. Den lette syrlighed gør vinen tilpas let at drikke imens solen skinner direkte hen over hovederne på en, hvilket fungerer som et befriende alternativ til øllene, som hurtigt kan blive tunge og slatne under solens stråler. Den søde smag i vinen kan også virke opkvikkende på en varm dag, fordi man har lettere ved at gå sukkerkold, når man befinder sig ude i solen over længere tid.

Til sidst kan en rosévin også stærkt anbefales til desserten. Vinens sødme gør den oplagt til desserter, men for nogle kan en mere syrlig rosévin være en god kontrast, hvis man ikke er det helt store dessertmenneske. Det er selvfølgelig en smag sag, om man bedst kan lide vinen sød eller syrlig, derfor er det bare med at prøve sig frem.