Sortkommen, også kendt som nigella sativa, er en etårig urt, der vokser op til to meter høj. Planten har mørkegrønne, dybt fligede blade og små, sorte frø, der bruges i madlavning. Roden af den sorte salsify plante er lang og slank, med en mørkebrun yderside og et hvidt indre. Når roden tilberedes, har den en sød, nøddeagtig smag, der minder om pastinak eller roer.

Fra frø til en blomstrende plante

Nigella sativa, er en blomstrende plante, der er hjemmehørende i Afrika og Asien. Planten dyrkes for sine frø, som anvendes til kulinariske og medicinske formål. Sortkommen er en etårig plante, der vokser til en højde på 60 cm (24 tommer). Bladene er aflangt formede og har savtakkede kanter. Blomsterne er hvide eller lyseblå i farven og blomstrer om sommeren. Frugterne fra den sortkomme plante er små, sorte frøkapsler, der indeholder mange frø. Disse frø anvendes i madlavning og bagning samt i traditionel medicin.

Besidder en masse sundhedsmæssige fordele

De sundhedsmæssige fordele ved sortkommen, nigella sativa, omfatter dens evne til at forbedre fordøjelses systemet, øge immuniteten, afgifte kroppen og forbedre hudens sundhed – prøv black seed oil. Frøene af sortkommen er rige på næringsstoffer som protein, fibre, vitaminer og mineraler. De indeholder også forbindelser som nigellon og thymoquinon, som har antioxidante, antiinflammatoriske og antibakterielle egenskaber.

Sortkommen er en god kilde til kostfibre, som er med til at holde fordøjelses systemet sundt og forebygger forstoppelse. Plantens frø er også rige på vitaminer og mineraler som jern, calcium, magnesium, fosfor, kalium og zink. Disse næringsstoffer er vigtige for at bevare knoglesundheden og forebygge sygdomme som osteoporose. Sort salsify indeholder også forbindelser som nigellone og thymoquinone, som har kraftige antioxidanter og antiinflammatoriske egenskaber. Disse forbindelser hjælper med at beskytte kroppen mod sygdomme som kræft og hjertesygdomme.

Prøv sortkommen i madopskrifter

Sortkommen er en alsidig ingrediens, der kan bruges i mange forskellige opskrifter. Plantens rødder kan koges, ristes eller steges. Bladene kan bruges som salatgrønt eller koges som spinat. Frøene kan bruges til at lave et krydderi til karryretter og andre retter. Sort salvie fås også som kosttilskud, som kan indtages oralt eller påføres huden lokalt.